Home  Nieuws   Judasoor: de paddenstoel van 2017!
Nieuws
Archief

Judasoor: de paddenstoel van 2017!

 
Algemeen
Het judasoor is voornamelijk te vinden op oude en zelfs dode stammen en takken van de vlierboom.
In droge periodes zijn ze lastig te vinden door de verschrompelde structuur en zwarte kleur. Het kenmerkende van deze paddenstoel is dat het iets weg heeft van het menselijk oor. De rand lijkt op kraakbeen en schijnt door wanneer deze in het licht gehouden word. Daarnaast hebben ze geen hoed of steel in tegenstelling tot de meeste andere paddenstoelen.
 
Smaak
Het vruchtvlees is fluweelzacht. Het is vrijwel geurloos en heeft een subtiele smaak. De structuur is krokant, waardoor het zeer geschikt is voor verrassende gerechten.
 
Toepassing
Deze paddenstoelen kunnen prima worden gewassen met koud water. Het vuil kan eraf geveegd worden met een doekje. Wanneer ze worden geweekt in water, krijgen ze de oorspronkelijke structuur terug. Het judasoor is een hooggewaardeerde paddenstoel in China, waardoor het uitstekend in Aziatische gerechten past (zie recept). Ook smaken ze erg lekker in Oer-Hollandse stoofschotels, omdat ze zich dan volzuigen met jus. In soepen en sauzen kunnen ze worden gebruikt om een knapperige bite te creëren.
 
Houdbaarheid
Het judasoor is in de koelkast ongeveer 7 dagen houdbaar.
 
Miesoep met judasoren
Ingrediënten:
- 100-150 g judasoren
- 1 el zonnebloemolie
- 1 ui, in dunne partjes
- 1 knoflookteen, in dunne plakjes
- 2-3 cm verse gember, geschild in dunne plakjes
- 1¼ l kippenbouillon
- 100 g eiermie
- 1 el rijstazijn
- 1 el sojasaus
- 1 mespunt Chinees 5-kruidenpoeder
- 3 bosuien, in schuine ringetjes

Bereidingswijze:
1. Was de judasoren in koud water en snijd de harde, stugge stukjes eraf. Snijd de rest in reepjes.
2. Verhit olie in een soeppan en fruit de ui met de knoflook en de gember al omscheppend in 5 minuten in hete olie.
3. Schenk voorzichtig de kippenbouillon erbij en breng alles aan de kook. Voeg de judasoren, mie, rijstwijn, sojasaus en 5-kruidenpoeder toe en breng alles aan de kook.
4. Laat de soep 5 minuten koken, neem de pan van het vuur en roer 2/3 deel van de bosui erdoor. Schep de soep in kommen. Garneer de rest van de bosui.
Voor consumenten
Voor telers
Voor medewerkers
© 2012 Banken Champignons